ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
Το «ΚΑΦΕ ΣΧΟΛΕΙΟ-HIMALAYAN YOGA MEDITATION OF HELLAS» ΑΜΚΕ, μαγειρεύει για τους άστεγους του Πειραιά.
Κατά το τέλος του Ιουνίου του 2018 διάβασα μια ανακοίνωση στο fb ότι τον Αύγουστο, η ομάδα «Νέκταρ Αγάπης» στον Άγιο Γιάννη Ρέντη, χρειάζεται βοήθεια για την προετοιμασία του φαγητού που στη συνέχεια θα προσφερόταν στους άστεγους που κοιμούνται στα παγκάκια στο λιμάνι του Πειραιά. Έψαχνα από καιρό πώς θα μπορούσα να προσφέρω τις υπηρεσίες μου, και σύμφωνα με το ρητό «όταν ο μαθητής είναι έτοιμος, εμφανίζεται ο δάσκαλος», ακριβώς έτσι εμφανίστηκε και αυτή η ευκαιρία στη ζωή μου. Και βέβαια, αποδείχτηκαν μεγάλοι δάσκαλοι, αφού ταπεινά και με ευγνωμοσύνη δέχονται να τους υπηρετήσουμε.

Έτσι, λοιπόν, πηγαίνουμε κάθε Τετάρτη και Παρασκευή από τις 17:00 έως τις 22:00, κάποιες φορές μαζί με την Έλενα Δασκαλοπούλου και τον Γιάννη Βιτάλη. Συγκινηθήκαμε από την αγάπη και το νοιάξιμο για τις προσωπικές ανάγκες, όχι μόνο του φαγητού αλλά και σχετικά με το ντύσιμο των άστεγων του Πειραιά. Εντυπωσιαστήκαμε και με την καθαριότητα που επικρατεί στην κουζίνα, τα γάντια και τις ποδιές που μας έδωσαν, το πλύσιμο των πάγκων αμέσως μετά από κάθε χρήση, την προτροπή να προσέχουμε τα χέρια μας να μην κοπούμε γιατί το έργο που προσφέρουμε είναι πολύτιμο. Τι τύχη να γνωρίσουμε τόσο ωραίους ανθρώπους! Κι ανάμεσά τους, οι ταπεινότεροι των ταπεινών που στηρίζουν οικονομικά και με προσωπική εργασία όλη αυτήν την κοινωνική προσφορά, μία από τις τρεις οικογένειες που εθελοντικά και συχνά ανώνυμα εργάζονται ακούραστα. Ταπεινοί και ακούραστοι συνοδοιπόροι στον πνευματικό δρόμο από τα παλιά, με βαθιά εκτίμηση για τον Κώστα Φωτεινό.

Επίσης

Τo «ΚΑΦΕ ΣΧΟΛΕΙΟ-HIMALAYAN YOGA MEDITATION OF HELLAS» ΑΜΚΕ, θα προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας δωρεάν για ένα χρόνο (Σεπτέμβριο 2018 έως Ιούλιο 2019) στα αδέλφια μας που επιβίωσαν από τις φωτιές του Ιουλίου 2018 στο Μάτι Αττικής με ψυχολογική υποστήριξη ατομικά ή σε ομάδες και χαλάρωση από το στρες με γιόγκα, διαλογισμό των Ιμαλαΐων, όπου χρειάζεται. Την υπηρεσία αυτή οργανώνει η «Όμορφη Ζωή».

ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΎΜΕ ΣΧΟΛΙΚΈΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ -ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ- ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΚΑΦΕ ΣΧΟΛΕΙΟ».
BAZAAR
Στις 2/12/2018 από τις 10:00 έως τις 21:00, με χειροποίητα ασημένια, χριστουγεννιάτικες κατασκευές και σπιτικά γλυκά, μαρμελάδες, lemonchelo, Ινδικό Μαγαζάκι και πολλά άλλα

Τα έσοδα του Bazaar θα διατεθούν σε υποτροφίες

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ YOGA ΣΤΟ ΣΧΟΙΝΙΑ
Τα παιδιά της "Himalayan Yoga Meditation of Hellas"- Καφέ Σχολειό, καθάρισαν την παραλία του Σχοινιά, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους για να γιορτάσουμε την 3η Παγκόσμια μέρα της Γιόγκα, στις 21 Ιουνίου 2017.

Γέλασαν με την ψυχή τους κάνοντας αναπνευστικές ασκήσεις, έκλεισαν τη χρονιά της γιόγκα με μια γιογκαλιά (=αγκαλιά της γιόγκα), έχτισαν το βουνό της γιόγκα, και βέβαια κολύμπησαν, έκαναν πικνίκ με τους γονείς και έστησαν την ταμπέλα που φτιάξαμε, τραγουδώντας με τη μουσική του "happy birthday" και λόγια που συνέθεσαν επί τόπου "Είμαστε τα παιδιά της γιογκαλιάς".

Ευρωπαίες Γιαγιάδες

Η Σοφία Φώτεινα με την γηραιότερη
Γιαγιά Agnes από τις
«13 Αυτόχθονες Γιαγιάδες»
Στο κοινωνικό έργο του Καφέ Σχολειού εντάσσεται και η λειτουργία των Γιαγιάδων στην Ελλάδα, στα πλαίσια του «Συμβουλίου των Ευρωπαίων Γιαγιάδων». Η Σοφία Φώτεινα-Χατζηκοκόλη εκπροσωπεί στο Συμβούλιο την Ελλάδα. Φέτος – το 2017- συνεδριάζει για τρίτη φορά, και αυτή τη χρονιά συγκεντρωνόμαστε στο Τρόντχαϊμ, στη Νορβηγία, από τις 22 έως τις 25 Ιουνίου. Το 2017 συγκεντρωνόμαστε στην Φλωρεντία.

Ο στόχος αυτού του συμβουλίου είναι να παραδώσουμε στα εγγόνια μας έναν κόσμο καλύτερο από τον δικό μας, ενθυμούμενοι τις βαθειά ριζωμένες ηθικές αξίες του πολιτισμού μας και την αδιάσπαστη σχέση μας με τη φύση. Είναι εντυπωσιακό πόσο αυτά τα δύο συνδέονται.

«Έχουμε χάσει τεράστια σοφία και γνώση– για τη σύνδεση της ζωής και του θανάτου όλων των ειδών, στην πραγματικότητα όλης της ύπαρξης.

Παρ’ όλα αυτά, ανάμεσα σε κάποιους λαούς……. –αυτή η σοφία εξακολουθεί να διατηρείται, να γίνεται σεβαστή και να χρησιμοποιείται. Δεν υπάρχει αμφιβολία στον νου των πολλών ότι το να ανακτήσουμε ένα βαθμό αυτής της σοφίας σε όλα τα επίπεδα της ζωής και όχι μόνο της ανθρώπινης ζωής, είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας. Κι αυτό περιλαμβάνει την ίδια τη γη με όλους τους όμορφους, διαφορετικούς κατοίκους της (τους δίποδους, τους τετράποδους, αυτούς με τα φτερά, αυτούς που έρπουν, τα βουνά, τα φυτά, τα ποτάμια, τις θάλασσες, τους ουρανούς). Με αυτήν την επίγνωση, η πνευματικότητα κερδίζει ένα καινούριο νόημα ή ξανακερδίζει το παλιό.

Δια μέσου των αιώνων, οι σοφές γυναίκες, ας τις ονομάσουμε «γιαγιάδες», ήταν οι φύλακες αυτής της σοφίας που αγκαλιάζει τα πάντα, και την πνευματική διάσταση.

Τώρα, όπως πάντα, οι μητέρες είναι/ ήταν απασχολημένες στο να φροντίζουν για την καθημερινότητα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Παρ’ όλα αυτά οι σοφοί - γερόντισσες - είχαν εμπειρία και χρόνο να συγκεντρώνονται και να μοιράζονται όλων των ειδών τις σοφίες. Έτσι, έπαιρναν την ευθύνη της συνέχισης, περιλαμβανομένων και των νέων γενεών καθώς και των πνευματικών, των ηθικών και των εκπαιδευτικών αναγκών. Φρόντιζαν για ‘το νόημα της ζωής’, προστατεύοντας έτσι και θεραπεύοντας τη ζωή, φέρνοντας ισορροπία και αρμονία. Αυτό εξακολουθεί να είναι έτσι σε πολλές κρυμμένες γωνιές του πλανήτη.

Το «Συμβούλιο των Ευρωπαίων Γιαγιάδων» είναι μια παραλλαγή του «Συμβουλίου των Αυτοχθόνων Γιαγιάδων». Παρ’ όλα αυτά είναι λυπηρό ότι μέσα στην Ευρώπη χάσαμε-και εξ αιτίας της ιστορίας μας- την αίσθηση της σοφίας των γιαγιάδων. Σαν συνέπεια, πολλοί από τη νέα γενιά είναι χαμένοι και ψάχνουν το νόημα στο αλκοόλ, στα ναρκωτικά, στη βία κτλ. και είναι εύκολη λεία να τους χειριστούν μέσα στον υλισμό που προβάλλεται και σαν πρόοδος με αποτέλεσμα να πνιγόμαστε σε μια άψυχη τεχνολογία και έναν αδίστακτο καταστροφικό καταναλωτισμό.»

(Απόσπασμα από την παρουσίαση του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Γιαγιάδων στην ιστοσελίδα Council of the European Grandmothers)