Τι είναι η Γιόγκα των Ιμαλαΐων
Η Γιόγκα είναι ένα φιλοσοφικό σύστημα που εισάγει ένα τρόπο ζωής με στόχο την πραγματική ευτυχία του ανθρώπου, τον Φωτισμό. Η λέξη Γιόγκα προέρχεται από την Σανσκριτική λέξη yug η οποία σημαίνει ενώνω. Γιόγκα δεν σημαίνει άσκηση σώματος, όπως συνήθως νομίζουμε στο Δυτικό πολιτισμό, αλλά είναι ένας συνδυασμός από τις ακόλουθες ασκήσεις.

1. Yamas = Εντολές (όπως μη - βία, φιλαλήθεια, μη κλοπή, ακτημοσύνη, εγκράτεια)
2. Niyamas = Ηθικές αξίες (αγνότητα, ευχαρίστηση, ασκήσεις που οδηγούν στην τελειοποίηση του νου και των αισθήσεων, μελέτη που οδηγεί στη γνώση του Εαυτού, ηθελημένη εγκατάλειψη στην απόλυτη αλήθεια)
3. Hatha yoga = Ασκήσεις σώματος
4. Pranayama = Ασκήσεις ενεργειακές με όχημα την αναπνοή
5. Pratyahara = Έλεγχος αισθήσεων
6. Dharana = Συγκέντρωση της προσοχής
7. Dhyana = Διαλογισμός
8. Samadhi = Φώτιση

Έτσι η Γιόγκα σύμφωνα με την παράδοση των Ιμαλάϊων σημαίνει φωτισμός και επειδή αποτελείται από οκτώ μέρη ονομάζεται στα Σανσκριτικά Ashtargha yoga (ashta = μέρη angha = οκτώ). Επίσης η Γιόγκα των Ιμαλαΐων ονομάζεται Raja Yoga που σημαίνει Βασιλικό μονοπάτι επειδή περιέχει όλες τις Γιόγκα (γιόγκα της γνώσης (jnana yoga),γιόγκα της αφοσίωσης(bhakti yoga), κουνταλίνι γιόγκα, γιόγκα της πράξης(karma yoga), κτλ.)

Η Παράδοση του Διαλογισμού της Γιόγκα των Ιμαλαΐων (από τον Swami Veda Bharati)

Τα βουνά των Ιμαλαΐων ήταν η κατοικία των σοφών για χιλιετίες. Αυτοί οι μεγάλοι σοφοί έζησαν και πέρασαν την γνώση των διδασκαλιών των Γιόγκι σε αφοσιωμένους μαθητές που στη συνέχεια έγιναν δάσκαλοι περνώντας τις διδασκαλίες σε μια αδιάσπαστη γενεαλογία ξεκινώντας από τη βεδική περίοδο (1500 Π.Χ-500 Π.Χ). Πριν από 1200 χρόνια ο Shankaracharia οργάνωσε τη διδασκαλία του σε πέντε κέντρα της παράδοσης των Ιμαλαΐων. Σαν ένα από αυτά τα πέντε κέντρα η παράδοση μας είναι η γενεαλογική γραμμή των Bharati που συνδέεται με τους Shankaracharia στη έδρα Shringeri. Bha σημαίνει «το φως της γνώσης», rati σημαίνει «ο εραστής που έχει απορροφηθεί μέσα της», οπότε το Bharati υποδηλώνει έναν που σαν εραστής της γνώσης απορροφάται πλήρως μέσα στο φως της. Oι μέθοδοι και οι φιλοσοφίες της Παράδοσης των Ιμαλαΐων έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Η μια γενιά μετά την άλλη έχει ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι και έχει χτιστεί ένα τεράστιο απόθεμα γνώσης.

Η παράδοση των Ιμαλαΐων δεν είναι μια παράδοση όπου ένας δάσκαλος ανακηρύσσει τον εαυτό του γκουρού και οι μαθητές αναμένεται να πιστεύουν οτιδήποτε λέει αλλά μάλλον, οι διδασκαλίες έρχονται από την παράδοση και ο μαθητής υπολογίζει στην παράδοση για να υποστηρίξει και να καταλάβει τι λέει ο δάσκαλος. Ο πρωταρχικός σκοπός της παράδοσης είναι να αφυπνίσει την ιερή φλόγα μέσα σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη και ο στόχος κάθε μαθητή είναι να γίνει κάτοχος της παράδοσης με το να γνωρίσει το δικό του / δικό της αληθινό εαυτό. Είναι έργο του δάσκαλου, μέσα από τη χάρη του γκουρού, να βοηθήσει ανιδιοτελώς τους αφοσιωμένους μαθητές του στο δρόμο του ύψιστου φωτισμού. Η μετάδοση της γνώσης γίνεται βιωματικά, με τη διαβίβαση ενός παλμού ενέργειας.

Η παράδοση των Ιμαλαΐων του διαλογισμού της γιόγκα συνδυάζει την σοφία των Σούτρα της γιόγκα του Πατάντζαλι, τη φιλοσοφία και τις Ταντρικές πρακτικές, τις εξειδικευμένες προφορικές οδηγίες και μυητικές εμπειρίες που μεταδόθηκαν από μια μακριά σειρά αγίων και δασκάλων της γιόγκα που τα ονόματα τους ίσως είναι ή δεν είναι γνωστά. Η παράδοση δεν είναι ένας διανοητικός συνδυασμός τριών άσχετων στοιχείων, αλλά ένα ενοποιημένο σύστημα μέσα στο οποίο όλα τα μέρη είναι απόλυτα συνδεδεμένα.

Τα κύρια αξιώματα και πρακτικές όλων των γνωστών συστημάτων διαλογισμού περιλαμβάνονται στην παράδοση των Ιμαλαΐων, και στο μεγαλύτερο μέρος αυτά τα συστήματα έχουν αναδυθεί από αυτήν. Για παράδειγμα η Vipassana δίνει έμφαση στη συνειδητή αναπνοή και ο Υπερβατικός Διαλογισμός επικεντρώνεται στην επανάληψη του μάντρα, ενώ οι περισσότεροι που ασκούνται στην Χάθα γιόγκα δίνουν προσοχή κυρίως στη στάση. Αυτός που ασκείται στον διαλογισμό των Ιμαλαΐων, πάντως, μαθαίνει να κάθεται στη σωστή στάση, να χαλαρώνει πλήρως, να ασκείται στη σωστή αναπνοή και μετά να συνδυάζει τη συνειδητή αναπνοή με το μάντρα.

Τα κύρια μέρη από τα οποία αποτελείται το σύστημα των Ιμαλαΐων είναι:

Εξαγνισμός των σκέψεων και των συναισθημάτων (τις πέντε yamas= εντολές και τις πέντε niyamas=προσωπικές πειθαρχίες, τις τέσσερις brahma-viharas=σωστές συμπεριφορές, τα αντίδοτα σε ενοχλητικές σκέψεις=prati-paksha-bhavana.

Συγκέντρωση της προσοχής (concentration)

Συνειδητότητα αναπνοής (Nadi-shodhana , αναπνοή Kudalini, Sa-garbha Pranayama)

Έλεγχος των αισθήσεων (Pratyahara)

Νοητική επαναλαμβανόμενη ενθύμηση του μάντρα με κομποσκοίνι (Japa)

Dharana = συγκέντρωση, Pra-vrttis = εμπειρίες που ακολουθούν,

Dhyana = ο ίδιος ο διαλογισμός

Η Παράδοση του διαλογισμού της γιόγκα των Ιμαλαΐων διακρίνεται για το ότι:

  • είναι η πρώτη παράδοση διαλογισμού,
  • είναι η πιο περιεκτική, πλήρης και περιέχει τα πάντα,
  • έχει γεννήσει τις μεγαλύτερες παραδόσεις διαλογισμού του κόσμου και συνέχισε να τις εμπλουτίζει όλες,
  • δεν απαιτεί προσκόλληση σε ένα σύστημα πίστης αλλά βοηθάει με εμπειρίες να επαληθεύεται η μεταφυσική πραγματικότητα,
  • έχει μια αδιάσπαστη γενεαλογία που η συνέχειά της επιβεβαιώνεται με τη μετάδοση shakti σε διαλογιστικές και μυητικές καταστάσεις.
Ο Swami Rama παρουσίασε αυτή την παράδοση στην επιστημονική της μορφή, στις διαλέξεις του και τα γραφτά του και έχει μυήσει τους αφοσιωμένους μαθητές του να συνεχίσουν σε ένα βαθμό μετάδοσης

(αποσπάσματα από το βιβλίο του Swami Veda Bharati "The Night Birds" όπως έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά στο βιβλίο "Τα πουλιά της Νύχτας" από τις Εκδόσεις Καφέ Σχολειό.)