Η Σοφία Φώτεινα με την γηραιότερη
Γιαγιά Agnes από τις
«13 Αυτόχθονες Γιαγιάδες»
Στο κοινωνικό έργο του Καφέ Σχολειού εντάσσεται και η λειτουργία των Γιαγιάδων στην Ελλάδα, στα πλαίσια του «Συμβουλίου των Ευρωπαίων Γιαγιάδων». Η Σοφία Φώτεινα-Χατζηκοκόλη εκπροσωπεί στο Συμβούλιο την Ελλάδα. Φέτος – το 2017- συνεδριάζει για τρίτη φορά, και αυτή τη χρονιά συγκεντρωνόμαστε στο Τρόντχαϊμ, στη Νορβηγία, από τις 22 έως τις 25 Ιουνίου. Το 2017 συγκεντρωνόμαστε στην Φλωρεντία.
Ο στόχος αυτού του συμβουλίου είναι να παραδώσουμε στα εγγόνια μας έναν κόσμο καλύτερο από τον δικό μας, ενθυμούμενοι τις βαθειά ριζωμένες ηθικές αξίες του πολιτισμού μας και την αδιάσπαστη σχέση μας με τη φύση. Είναι εντυπωσιακό πόσο αυτά τα δύο συνδέονται.
«Έχουμε χάσει τεράστια σοφία και γνώση– για τη σύνδεση της ζωής και του θανάτου όλων των ειδών, στην πραγματικότητα όλης της ύπαρξης.
Παρ’ όλα αυτά, ανάμεσα σε κάποιους λαούς……. –αυτή η σοφία εξακολουθεί να διατηρείται, να γίνεται σεβαστή και να χρησιμοποιείται. Δεν υπάρχει αμφιβολία στον νου των πολλών ότι το να ανακτήσουμε ένα βαθμό αυτής της σοφίας σε όλα τα επίπεδα της ζωής και όχι μόνο της ανθρώπινης ζωής, είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας. Κι αυτό περιλαμβάνει την ίδια τη γη με όλους τους όμορφους, διαφορετικούς κατοίκους της (τους δίποδους, τους τετράποδους, αυτούς με τα φτερά, αυτούς που έρπουν, τα βουνά, τα φυτά, τα ποτάμια, τις θάλασσες, τους ουρανούς). Με αυτήν την επίγνωση, η πνευματικότητα κερδίζει ένα καινούριο νόημα ή ξανακερδίζει το παλιό.
Δια μέσου των αιώνων, οι σοφές γυναίκες, ας τις ονομάσουμε «γιαγιάδες», ήταν οι φύλακες αυτής της σοφίας που αγκαλιάζει τα πάντα, και την πνευματική διάσταση.
Τώρα, όπως πάντα, οι μητέρες είναι/ ήταν απασχολημένες στο να φροντίζουν για την καθημερινότητα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Παρ’ όλα αυτά οι σοφοί - γερόντισσες - είχαν εμπειρία και χρόνο να συγκεντρώνονται και να μοιράζονται όλων των ειδών τις σοφίες. Έτσι, έπαιρναν την ευθύνη της συνέχισης, περιλαμβανομένων και των νέων γενεών καθώς και των πνευματικών, των ηθικών και των εκπαιδευτικών αναγκών. Φρόντιζαν για ‘το νόημα της ζωής’, προστατεύοντας έτσι και θεραπεύοντας τη ζωή, φέρνοντας ισορροπία και αρμονία. Αυτό εξακολουθεί να είναι έτσι σε πολλές κρυμμένες γωνιές του πλανήτη.
Το «Συμβούλιο των Ευρωπαίων Γιαγιάδων» είναι μια παραλλαγή του «Συμβουλίου των Αυτοχθόνων Γιαγιάδων». Παρ’ όλα αυτά είναι λυπηρό ότι μέσα στην Ευρώπη χάσαμε-και εξ αιτίας της ιστορίας μας- την αίσθηση της σοφίας των γιαγιάδων. Σαν συνέπεια, πολλοί από τη νέα γενιά είναι χαμένοι και ψάχνουν το νόημα στο αλκοόλ, στα ναρκωτικά, στη βία κτλ. και είναι εύκολη λεία να τους χειριστούν μέσα στον υλισμό που προβάλλεται και σαν πρόοδος με αποτέλεσμα να πνιγόμαστε σε μια άψυχη τεχνολογία και έναν αδίστακτο καταστροφικό καταναλωτισμό.»
(Απόσπασμα από την παρουσίαση του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Γιαγιάδων στην ιστοσελίδα Council of the European Grandmothers)